sobota 11. května 2013

Medové mlsání....

                      Při pohledu na žlutě kvetoucí louky  jsem v týdnu popadla košík
                                               a trochu si těch žlutých sluníček natrhala.

 
 

                      
                                     ..... dobře jsem udělala , protože pak už začalo pršet .....

                                        Výroba pampeliškového medu je velmi jednoduchá:

                                                                  zkuste to


                               Musíte mít asi 300 květů - hrozné číslo - ale berte to přibližně
                        někde venku je pak ještě rozložte, aby vám z nich vylezli všichni broučci :-))

                       1.                                  v hrnci je zalijeme 1l vody
                                                               nakrájíme k tomu  1 citron
                                 a vše  vaříme asi 10 minut - necháme 24hod louhovat
                        2. den  - zcedíme , vymačkáme všechnu vodu a pampelišky vyhodíme
                                                    do tohoto výluhu   přidáme 1kg cukru
                                                          a teď je ten rozhodující okamžik -
                                       zastánci zdravé výživy / nebo alespoň trošku zdravější/
                                                                        dáme třtinový cukr
                                                        vše vaříme asi 1hod - dle houstnutí
                                                             Horké naplníme do skleniček.
                                Takto nám pampeliškový med vydrží stejně jak klasický včelí med.


                                          U nás se další den hnedle testoval na snídani......



                                                                   

                                     
 
 
 
 
a že to je dobrota - to vám nemusím popisovat :-)))
 
 

 
 
 víte, že z pampelišek si můžete vyrobit i jiné dobroty a pochutiny
třeba  kapary
jak na to se  dovíte třeba na těchto stránkách
 
 
děkuji vám všem za návštěvu a při výrobě  přeji hodně úspěchů
 
                                                                                  ♥♥♥
 

3 komentáře:

  1. Máš ho pěkně hustý .... to mě se vždycky povedl takový řidší:-) Zrovna dneska jsme šli přes louku a manža povídá hele těch pampelišek je tu dost na sud medu:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Ajko běžte do toho!!! námaha mizivá a výsledek super - buď med nebo sirup :-))obojí dobré ♥Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Medik vypada skvele, barva i konzistence. Skoda, ze u nas na druhe strane sveta tolik pampelisky nerostou a stezi bych nasla tech 300 kvetu.

    OdpovědětVymazat